5 tips voor verhuizen met kinderen

Verhuisd en nu
Verhuisd, en nu?
15 februari 2019
administratie
Verhuizen? Deze administratie moet je doen
15 april 2019
verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen kan best stressvol zijn. Niet alleen voor jezelf als ouder, maar ook zeker voor je kinderen! De aanloop naar de verhuizing toe kan al spannend zijn en ook daarna is het wennen in het nieuwe huis. Het ligt heel erg aan welke leeftijd je kinderen hebben en hoeveel ze hiervan zullen merken. Hieronder lees je algemene tips en ook een aantal tips per leeftijdscategorie. Als je met deze dingen rekening houdt, zal je zien dat het proces soepel verloopt. En af en toe mag een kind natuurlijk best even verdrietig zijn om het achterlaten van het oude huis natuurlijk.

De eerste stap in het nieuwe huis

Laat je kind het nieuwe huis tijdig verkennen. Als het huis gekocht is, zorg dan dat je tussendoor het huis nog een keer bezocht hebt. Zo kan je kind alvast zijn of haar nieuwe kamer zien bijvoorbeeld. En ze zien de rest van het huis en de buurt. Zo valt de verhuizing niet rauw op hun dak!

Vertel niet te ver van tevoren over de verhuizing

Je hoeft ook niet maanden van tevoren te vertellen dat jullie gaan verhuizen, een kind maakt zich misschien alleen maar druk. Vertel het zodra het in de buurt komt. Als je huis helemaal nieuw gebouwd gaat worden, dan kan je je kind wel meenemen naar de bouwplek af en toe om aan te wijzen waar het huis komt te staan.

Afscheid nemen van oude huis

Laat je kind rustig afscheid nemen van het oude huis. Je zal dit niet zo snel doen als je kind of kinderen nog erg jong zijn. Maar als je kind rond de 4 en ouder is, dan is het wel een goed idee om te doen. Ze hebben immers al veel herinneringen in het oude huis en maken alles heel bewust mee!

Maak het nieuwe huis huiselijk

Wat erg belangrijk is is dat een kind zich weer veilig gaat voelen in het nieuwe huis. Zorg er dus voor dat dat gevoel snel opgewekt wordt. Zet meubels in de kinderkamer neer zoals in het oude huis bijvoorbeeld. Zorg dat het avondritueel niet veel verandert.

Lees een boekje voor

Als je kind 3 jaar of ouder is, dan is het goed om je kind voor te bereiden op de verhuizing. Dit kan je doen door een boekje voor te lezen over verhuizen met kinderen. Zo leert je kind gelijk wat het is en vooral ook dat het niet eng is! Herhaal het verhaaltje af en toe in de aanloop naar de verhuizing. Ook kan je het boekje nog een keer voorlezen na de verhuizing. Zo ziet je kind weer dat het niet eng is en erbij hoort.

Verhuizen met een kind kan vrij stressvol zijn. Zorg er dus voor dat de verhuizing in goede handen is. Bij Q&Q ben je hiervoor aan het juiste adres.