Veel mensen zoeken nu een huis in de randstad. Er zijn ook mensen die het wat landelijker opzoeken en daardoor niet alleen een stuk ruimer, maar vaak ook een stuk goedkoper wonen. Wat je smaak ook is, op ieder potje past een dekseltje. Er zijn mensen die nog meer afgelegen wonen dan ‘landelijk’. De meest onbewoonbare plekken op aarde zijn stiekem, al is het dun, toch een beetje bevolkt.
Laten we meteen fris van start gaan. Op de toendra’s van Groenland, vind je de Inuit. Dat is een volk dat leeft van dat wat het land en de zee hen biedt. Je hebt daar geen supermarkt of restaurants. Je eten? Dat vang je zelf op het barre landschap van sneeuw en ijs. Dik aangekleed en bewapend met een speer van dierenhuid en geslepen steen, jagen ze op pinguïns, vis en zeehonden. Er waaien gure winden en de zomer is niet meer dan een briesje van een graad of tien. Waarom je daar zou willen wonen? Ooit in de prehistorie zijn er mensen beland op zoek naar voedsel. Hun afstammelingen kunnen zich jaren later geen andere wereld meer voorstellen dan de koude wereld waarin ze leven. Erfgoed om te behouden.
In het westen van Afrika, ligt de grootste zandvlakte van de wereld. Duizenden kilometers lang vind je daar vrijwel niets dan alleen zand en soms een dorp waar getracht wordt iets te verbouwen. Hoe de mens daar terecht komt? Meer dan tienduizend jaar geleden was de Sahara niet zo groot als dat de woestijn nu is. Er groeiden planten langs vele rivieren. De beginnende mensheid kon zich ideaal huisvesten in de vruchtbare Sahara dat duizenden jaren later omgetoverd zal worden tot een droge, dorre en onbewoonbare plek. Langzaam is het klimaat veranderd, waardoor de bewoners leerden met de intense hitte om te gaan.
Bang voor hoogtes? De Himalaya wordt niet voor niets het dak van de wereld genoemd. Het is de hoogste bergketen ter wereld. Meer dan 40 identieke bergtoppen met hoogtes boven de 7.000 meter maken van de Himalaya een van de meest onbewoonbare plekken van de wereld. En dan tóch leven hier verschillende culturen, al is het dun uitgesmeerd over ruim 2.400 kilometer. De bewoners moeten zich aanpassen aan het ritme van de bergketen en zijn grillen. Veel zuurstof is er boven niet, evenals een warm zonnetje. De Himalaya was vroeger zwaarbevochten gebied tussen India, Pakistan, Tibet en China. En echt gezellig is het er eigenlijk nog steeds niet, maar wel ontzettend mooi.
Diep in de jungle van Brazilië is het vochtig, klam maar bovenalles erg gevaarlijk. Over de bosbodem lopen geen huisdieren maar grote vogelspinnen en reptielen, terwijl insecten je vanuit de lucht kunnen lastig vallen. Veel mensen verdwalen in de kilometers grote bossen en komen nooit meer terug. Zou je er vrijwillig heengaan? Dit gebied heeft ontdekkingsreizigers aangetrokken vanwege de vele diersoorten.