Hoe! Je huisdier en verhuizen?

5 oorzaken van verhuisstress
Vijf oorzaken van verhuisstress en hoe ze te voorkomen.
19 mei 2018
tips verhuizen
Hoe doe je het het best; Verhuizen vijf onmisbare tips
10 juli 2018
huisdier verhuizen

Je huisdier en verhuizen

Hoe verhuis je een huisdier?

Veel mensen denken dat het verhuizen van een huisdier een enorme klus is. Dit is echter een groot misverstand. Wanneer je alles namelijk goed geregeld hebt, is het verhuizen van één of meerdere huisdieren zeer gemakkelijk. Plan het gehele proces van te voren in en je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele stress. Ook niet bij het dier zelf. Hieronder staat verder uitgelegd hoe je succesvol je huisdieren verhuist.

Stress factor

De grootste mythe met betrekking tot het verhuizen van huisdieren is dat de reis ze te veel wordt. Dit is absoluut niet het geval. Een dier ervaart net zoveel stress van een trip naar je nieuwe woning dan een trip naar de dierenarts. Daarnaast hebben ze ook de reis van de fokker, het asiel of de dierenwinkel volgehouden. Stress van het dier is daarom geen factor in het verhuizen. Verder maken baasjes zich vaak zorgen dat een dier niet kan wennen aan de nieuwe woning. Ook dit is een misconceptie. Huisdieren wennen erg snel aan een nieuw huis. Dat is hen ook gelukt toen ze bij je oude woning arriveerden. Waarom zou het dan niet bij de nieuwe woning lukken? Dit aanpassingsvermogen is een eigenschap die dieren van nature hebben. Aanpassen doen zij op instinct.

De dag van de verhuizing

Wat belangrijk is bij het verhuizen van huisdieren is dat je eerst alle meubels verhuisd hebt. Hierna kun je het dier zelf pas verhuizen. Breng op de dag dat je je meubels gaat verhuizen je huisdier weg. Dit kan naar familie, vrienden of zelfs een pension zijn. Het beste is dat deze daar de nacht doorbrengt. Zo krijgt hij of zij niet te veel prikkels binnen op een dag. Daarbij hoef jij niet onverwachts te melden dat het inrichten uitloopt wanneer dit het geval is. De volgende dag kun je ze gewoon weer ophalen en rustig laten wennen aan de nieuwe woning.

Het dier zelf verhuizen

Er zijn een paar dingen waar je voor moet zorgen bij het verhuizen van een dier. Ten eerste moeten alle speeltjes, behalve één al in huis liggen wanneer je je huisdier thuisbrengt. Geef zijn of haar favoriete speeltje mee aan degene die oppast. Zo voelt het dier zich meteen thuis wanner hij of zij binnenkomt. Daarnaast is het noodzakelijk dat het dier zowel het hele huis als de achtertuin heeft gezien. Op deze manier raakt deze bekend met de nieuwe woning. Wanneer je deze en bovenstaande tips volgt, hoef je je nergens zorgen om te maken. En misschien is je huisdier zo wel sneller gewend aan de nieuwe woning dan jij.