Verhuizen met kinderen

laten verhuizen
Zelf sjouwen of laten verhuizen?
1 oktober 2017
Verhuizen
Verhuizen zonder stress
1 december 2017
Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderenVerhuizen met kinderen: Een verhuizing kan voor kinderen heel ingrijpend zijn. Ze moeten vaak hun vertrouwde omgeving  achterlaten, inclusief hun vriendjes, vriendinnetjes en hun school. Het kan heel eng voor ze zijn om opnieuw een plekje te vinden op een nieuwe school en hun nieuwe buurt. Als de kinderen moeten verhuizen door een echtscheiding, is dat nog veel ingrijpender. Dan zijn er ook spanningen in het gezin.

Leeftijd

De effecten van een verhuizing hangen onder meer af van de leeftijd van het kind. Verhuizen tijdens de tienerjaren zou meer negatieve effecten heeft op de schoolresultaten dan verhuizen op jongere leeftijd. Voor pubers heeft het namelijk een grotere invloed op hun vriendschappen. Zij vinden het vaak moeilijk om in hun nieuwe omgeving weer van voren af aan te beginnen.

Impact

Voor jongere kinderen is de impact van een verhuizing minder groot. Dat komt onder andere doordat ouders van jonge kinderen meer ondersteuning geven bij de overgang naar hun nieuwe woonplek. Hierdoor hebben hun kinderen een beter idee van wat ze te wachten staat. Om eventuele problemen rondom een verhuizing zo klein mogelijk te maken, is het dus belangrijk om kinderen goed te begeleiden. Uit onderzoek blijkt dat het negatieve effect van verhuizen wordt versterkt als ouders weinig steun bieden aan hun kinderen na de verhuisperiode.

Handige tips

We hebben nog een paar handige tips verzameld!

Tip 1: Bereid je kind op een goed moment voor.

Tip 2: Lees samen boekjes en bekijk filmpjes over verhuizen.

Tip 3: Plan de verhuizing goed.

Tip 4: Praat altijd positief over de verhuizing.

Tip 5: Kies op tijd een nieuwe school of crèche.

Tip 6: Laat je kind zelf wat spullen inpakken.

Tip 7: Ga alvast kijken bij het nieuwe huis.

Tip 8: Vergeet de oude buurt niet.

Tip 9: Bekijk de verhuizing als een avontuur.

Tip 10: Maak een eigen plek voor het kind.